The Matrix, LSD och stressen

Hur jag får ihop de här tre ämnena ska visa sig tämligen snart.

Men jag får ju inte betalt för att sitta och blogga, men det fungerar ju som terapi.

Vid det här laget har jag fått upp ett spår på hur livet kommer att arta sig framöver i takt med att religionens sagor faller i bitar. Läste nyligen ett par böcker om ”hembygden” och blev då varse att kristendomens dekret och föreställningar tidigt 1900-tal idag är hopplöst föråldrade. INGEN kan tro på merparten av de här föreställningarna. De framstår som rent morfin – som en blandning av opioder och ”hallisar”, med betoning på ”hallisar”.

The Matrix med Keanu Reeves och Laurence Fishburne populariserade den franska filosofin om att vi lever i en simulation. Att en stor del av vår ekonomi handlar om verklighetsflykt är uppenbart: i första hand kanske man tänker på film och spel, men breddar man fältet lite ser man att det är så mycket mer än film och videospel. Även E-sport och passivt intresse av idrottsengagemang är såväl morfin som LSD för själen. Film och spel är mer LSD och sport och galor är mindre, men det finns delar av eskapism i båda fallen. All passiv underhållning som innefattar en skärm (datorskärm, tv-skärm, Iphone-skärm, android-skärm) är lite av vår tids religion och vår tids opium/LSD. Jag betonar LSD eftersom det inte bara handlar om smärtlindring. Det handlar även om ”självbedrägeri”.

Över till börsmarknaden. Det har varit rally i Cannabis-aktier och aktier som kombinerar Cannabis med ”hallis”-droger är också heta och förmodligen är de mer undervärderade eftersom folk med rätta inte vågar gå in i dem. Att de hallicugena drogerna är nödvändiga är jag totalt övertygad om, men med tanke på de regler och de svårigheter de kommer att möta (samt att de snabbt kan bli övervärderade bubblor) lämpar de sig mindre väl för svenska investerare. Det är möjligt att du kan hitta något kanadensiskt företag som går att köpa på ISK-depå, men de flesta OTC-företag kräver vanlig depå och då torskar du på 30% skatt.

Så vilken aktie ska du köpa om du liksom tror, inser eller har uppfattningen att kristendomens sagor var nödvändig smärtlinding och kommer att ersättas av alternativ? Videospel? E-sport? Tillverkare av LED-skärmar?

Seeking Alpha rekommenderar en tillverkning av LED-skärmar. Av deras 500 bästa aktier har den tillhört top 3. Jag min vana trogen köpte och höll kvar två månader utan att något hände…

Och sedan mejlade jag min kontakt i hemtjänsten och frågade vilka mediciner som delas ut dagligen hela tiden oavbrutet. Om du nu ska investera i ett samhälle där människors bryts ned av hamsterhjul, nedmonterad välfärd och en sjukförsäkring i fritt fall tycks det som att läkemedel är världens bästa investering. De gröna aktierna har redan rusat och Joe Biden kommer att trycka in MER pengar i bioteknik än i något annat och de STORA vinnarna på börsen räknat i procent var företag som kapitaliserade på RYKTET om Covid-19 vaccin. Vaxart är det bästa exemplet på ett företag som rusat otroligt på RYKTET om vaccin och även om det aldrig blivit något har de som köpt tidigt och sedan sålt av vid toppen tjänat mer pengar på Vaxart än på Bitcoin. Det finns även andra företag inom Covid-19 som rusat ännu mer.

Tillbaka till den röda tråden om hemtjänsten och vilka mediciner som delas ut där. Uppenbarligen är det inte LSD som delas ut till våra äldre. Nummer ett är givetvis Paracetamol som är ett läkemedel mot SMÄRTA, men även andra typer av mediciner av smärtlindring rangordnar min kontakt högt.

Så här skrev min kontakt inom hemtjänsten på mitt svar om de vanligaste receptbelagda medicinerna som delas ut varje dag 365 gånger om året i Göteborg.

  1. Hjärta och kärl
  2. Smärta
  3. Sömn

Anledningen att smärtlindring inte kom på första plats var då att Alvedon och Paracetamol är en stapelvara som inte är receptbelagt längre. Annars hade smärtlindring kommit på första plats, men jag ville räkna bort de läkemedel som finns att köpa i vanliga butiker, av flera anledningar. Sedan kanske jag ville spetsa till det hela lite genom att se saker i ting ur ett annat perspektiv.

Min analys av det hela är då att det skulle kunna skrivas ut långt mer tabletter mot smärta än det görs, då det inte är lätt att få utskrivet någonting då det är ”narkotikaklassat”. Egentligen skulle en USK/SSK lika gärna skulle kunna skriva ut de här volymmedicinerna och det är en annan fråga. Vi betalar mycket för att en läkare ska skriva ut något som en person kanske ändå haft i 5-10 år och skulle kunna få på autogiro.

Jag är inte helt objektiv när jag går in på smärta och sömn och stress eftersom jag har förhoppningar på de tre områdena då jag investerat i dem. Så rent naket letade jag efter någon som ”höll med mig” om att det fanns efterfrågan på just de här områdena. Samtidigt är det inte tagit ur luften att efterfrågan på innovativa läkemedel mot sömnproblem, fetma, hjärta / kärl och smärta finns där ute.

Men att se ett behov och en trend är bara ett steg på vägen.

Det finns inga genvägar, men vill du göra goda och etiska investeringar är avdelningen bioteknik och läkemedel enligt min uppfattning bästa chansen 2021. Efter gårdagens dipp är de attraktivt värderade, men hur massan reagerar och hur ekonomin går är två skilda saker.

Jag har blivit bränd flera gånger på kinesiska aktier trots att jag tror på Kina.

Obama hade 8 års låg ränta och det finns de som tror att räntan måste upp. Det tror inte jag. Att man trycker fler pengar kan enligt mig inte leda till mycket annat än en fortsatt uppgång. Hur kan börsen gå ner om det blir fler pengar i omlopp?

Dessutom går ekonomin bra – jag ställde frågan till min kontakt inom hemtjänsten och de har under 2020 anställt 4 nya administratörer för att hantera byråkratin. Samtidigt har de lagt ned ett korttidsboende så att fler folk kan bo hemma = spara på lokalhyran.

Problemen inom omsorgen och hemtjänsten tycks till 50% eller mer beror på kombinationen byråkrati/ dåligt ledarskap.

Pengarna finns i överflöd, men de går åt till administratörer och kommunikatörer.

Dagens ekonomi och börskurser kan INTE med rättvisa jämföras med det tidiga 1900-talet eller ens mitten av 1900-talet. De som drar sina analyser på vad som händer på börsen genom att gå 20 år tillbaka är inte lika tillförlitliga som de som går 20 år tillbaka. Vi kan inte räkna med att få P/E tal från 1950-talet lika lite som vi skulle köpa en bil, dator eller någon annan produkt tillverkad på 50-talet. Däremot kan vi få stora korrektioner av ANDRA skäl – som att människor lämnar börsen och investerar i kryptovalutor istället. Men om det kommer en krasch sker den av helt andra anledningar än de som inträffade 1929 och 1987. Värt att notera är att förutom kraschen i mars 2000 har vi haft en krasch så sent som 2020: Covid-19-kraschen. Gårdagens kraftiga nedgång som speciellt drabbade bioteknik innebär dock en viss anledning till oro.

Det kommer en bio-revolution som även innefattar läkemedel, men de stora pengarna i denna revolution kommer att göras som vanligt: Av de personer och instutitioner som har möjligheten att köpa onoterade innehav och som har förmågan att sälja av innehavet innan det korrigeras. Det kommer att finnas gott om både förlorare och vinnare.

Kapitalet lär fördelas lika orättvist som det alltid har gjorts de närmaste 50-100 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: