Kulturell belastning

Varför ska andra människor berätta vilka ord och uttryck du får använda och vilka du inte får använda?

Vilken praktisk och konkret värdighet erbjuder de personer som ständigt talar om att någonting är ovärdigt?

Och vad får de ut av att ständigt fördöma andra människors uttalanden?

Man ska vara försiktig med fördömanden då de oftast kommer tillbaka som bumeranger. Att det finns händelser, situationer och saker som utgör en kulturell belastning är inte konstigare än att det finns saker som belastar människors arbetsmiljö.

Vad kan man kalla de låga löner och hårda arbetsscheman inom handel, restaurang, transport och omsorg om inte en kulturell belastning? Arbetsbelastning är också en kulturell belastning. Det är att se människan som en del av ett löpande band.

Sedan kan jag förstå att det finns de som tycker att Sverigedemokraterna mobbar invandrare ungefär på samma sätt som Sverigedemokrater tycker sig själva bli mobbade i riksdagen och debatten.

Även på våra arbetsplatser är gränsen mellan mobbare och offer ibland hårfin. Det går att se mobbaren som ett offer och offret som en mobbare beroende på hur man blandar kortleken.

Hur politiken utformar sig är för de flesta människor mindre viktigt än hur deras arbetsmiljö ser ut.

Ställer våra politiker rätt frågor? Det är ingen god lösning att skylla ifrån sig, men i ett sekulariserat samhälle kan inte längre kyrkan användas för att ena folket. Vi går ifrån det kyrkliga allt mer. Det finns åtminstone en trend som ger mer makt åt folket och mindre än de finansiella hierarkierna.

Den trenden har jag varit inne på förr: Kryptovalutor och då speciellt de kryptovalutor som inriktar sig på decentraliserad finans. Dash har hjälpt Venezuela att få ordning på sin ekonomin. Stellar Lumens har haft inflytande på Ukraina. Cardano spås hjälpa Etiopien. Uganda har fått handgriplig hjälp av kinesiska krypto-experter. Turkiets inflation spås få hjälp av kryptovalutan Avalanche.

Men även nätmäklare med lågt courtage kan befria en del människor.

Kulturell belastning är ett användbart begrepp. Det kan lika gärna användas för att r olika management teorier inklusive new public management. Eller för att ställa frågor – vilka delar av våra kultur är en belastning? Vad är det för saker i tillvaron som gör att fattiga blir fattigare och att arbetare tvingas utsättas för stress? Vad är det i vår kultur som tillåter att människor påtvingas olyckliga omständigheter?

Det kan vara alltifrån fördomar till felaktiga antaganden. Det kan vara felaktiga slutledningar. Det kan vara otillräcklig forskning eller för mycket forskning, ineffektiva frågor eller ineffektiv allokering av kapital.

Kryptovalutans segerintåg i Venezuela är ett bra exempel. Att samma sak kan hända i Turkiet visar på att centralbankernas auktoritet är på väg att minska. Det finns mer effektiva sätt att hantera kapitalmarknaderna än centralbanker.

Men grunden i ekonomisk utveckling är ofta tråkig och bister. Den tar tid. Det handlar om innovation, entrepenörskap och hårt arbete. Den hårda bistra verkligeten behöver även en del av nöjen för att människan i hamsterhjulet ska härda ut. Därför är de uppblåsta beräkningarna av den globala spelmarknaden kanske inte så långt ifrån målet. Det finns även kryptovalutor med målet att ta sig in i spelmarknaden. Då ska man kunna växla spelets valuta direkt till andra kryptovalutor som Dash, Avalance eller Bitcoin direkt via sin egen kryptowallet. Enjin som har avtal med Samsung är den mest kända, men det finns även allt fler kryptospel där spelvalutan är växlingsbar till andra kryptovalutor och därmed i slutändan även dollar och kronor. Det mest kända av dessa kryptospel torde vara Axie Infinity.

Men när fritiden är slut kommer det svenska folket ändå att behöva gå tillbaka till sitt svenska jobb i det svenska (och mångkulturella) Sverige. Då är man tillbaka till arbetsmiljö och anständighet – snarare än maskinell omänsklighet baserad på managementkulturens illusioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: