Krypto-revolutionen – varsågod och svälj

Lösningar på tjat och tjôt…

Som jag berättat har min granne hemtjänst och jag passar på att intervjua det stora antal personer som jag ibland får öppna dörren för då de inte har någon tagg.

Det är säkert 30 personer varje månad, även om jag känner igen en del.

Det visar sig att min granne lider av sväljsvårigheter ett ämne som faktiskt är ganska hett då det riskerar att drabba människor över 80. Allting i munnen och gommen styrs av muskler och sväljreflexen kan vara särskilt utsatt för människor med Parkinssons eller Parkinssons symtom. Det kan även av andra skäl vara svårt för en person att svälja tabletter. När du blir 90 eller äldre kan det göra ont att tugga och svälja mat och att svälja tabletter.

Många säger att man ska fråga taxichauffören om vilken aktie man ska köpa, men i en värld där gröna företag redan är relativt högt värderade, så högt värderade att man talar om en grön bubbla, medan bioteknik har stått nästan still de senaste åren så tror jag det är fördel bioteknik 2021, åtminstone från Mars och framåt då Tesla och EV-företagen lär toppa snart.

För det finns en topp, även för Bitcoin… Ethereum har 18-19% av Bitcoins marketcap, men de smarta kontrakten med Ethereum kan vi glömma då det förbrukar för mycket datorkraft och elektricitet i det korta perspektivet, trots Moores lag. Så Ethereum kommer att ersättas av Cardano och Polkadot i första hand.

Litecoin som bara är 7% av Ethereum och 1.4% av Bitcoin är en given kandidat som knappast lär gå sämre än vare sig Bitcoin eller Ethereum, kanske till och med bättre då den är snabbare än dyra Bitcoin.

Informations-kryptos som Ocean Protocol och derivat-kryptos som Synthetix kan mycket väl utklassa alla ovannämnda kryptovalutor, men derivatmarkanden kanske går emot en ny Lehman Brothers. Det här med derivat är inte det enklaste, men för att förstå den ekonomiska utvecklingen och dess möjligheter för en vanlig svensk knegare gäller det att ta intryck från andra stater än imperiestaten USA.

Det är givet att USA skapar bubblor och drag då Nasdaq och NYSE har en dragningskraft då de drivs av världens dominerande supermakt för vanligt folk. Kina och Indien är ännu inte fullt lika tillgängliga och inte Afrika heller. Däremot kan det finnas företag från Sydamerika, Latinamerika, Kanada och Australien som fungerar för oss nordbor.

Personligen föredrar jag Kanada – jag tror kanadensare är tämligen lika oss svenskar i kynnet och jag blir alltid på gott humör av att tänka på Quebecs och Torontos Mats Sundin… Det här han och Kent ”Kenta” Nilsson som är mina favoritlirare alla kategorier. Kenta har gjort de snyggaste målen, men Mats genomåkningar går inte av för hackor de heller och han är en djäkla lagspelare.

Åter till Krypto, att Cardano har ungefär samma market-cap som Litecoin, till och med mindre, är ett skämt med tanke på vad grundaren gjort för Afrika och tredje världen. Cardano kommer att bli stort i Sverige och varenda socalist med självaktning kommer att välja det myntet. Samtidigt lär amerimkaner anklaga Charles Hoskinson för att vara ”en kommunistdjävel” och om det tillmätet skrämmer så bör man undvika Cardano som pesten. Att Cardano är ett mynt som hör ihop med rörelsen Black Live Matters är kanske inte så svårt att se… Att Cardano går in i just Etiopien är inte någon slump.

Tycker inte man ska underskatta Cardano även om Dashs segertåg i Venezuela för tillfället gör mig mer inne på DASH.

8 Juli förra året publicerade TrijoNews ryktet om att Litecoin och Cardano skulle samarbeta. Trijo har sitt kontor i Stockholm såklart, Göteborg är ju nästan alltid tvåa på bollen i ekonomiska frågor i Sverige, men å andra sidan är Vancouver förmodligen före Stockholm…

Att investera i krypto-valutor i högskattelandet Sverige med det militanta skatteverket är helt enkelet självmord. Så jag skulle undvika Trijo lika mycket som ett Covid-19-virus. Att investera i krypto kräver att du skaffar dig ett medborgarskap i Lichtenstein. Med tanke på att vinsterna på krypto idag kräver daytrading och staking har Skatteverket i princip gjort om inte praktiskt omöjligt så i vart fall superkrångligt med kryptovalutor i Sverige.

Det är ungefär lika lätt att jobba med krypto i Sverige som att trä en synål med boxningshandskar.

Tänk själv om du gör ett robotprogram, startar det och låter det trejda 10.000 gånger per dag. Nu vill skatteverket att du ska redovisa alla de 10.000 affärerna. Du krävs nu på att skriva ut 365.000 K4 varje år. Låter det klokt? Det enda kloka är att flytta till Lichtenstein eller lämna Sverige om du vill bli rik på krypto. I Sverige är du livegen.

På en kapitalförsäkring skattar du på ditt kapital lätt som en plätt. Innan Avanza låter dig ha krypto på en ISK eller en kapitalförsäkring är du som svensk utanför.

Dinosaurierna på skatteverket är nutidens svar på den maktgalna Gustav Vasa och hans lika maktgalna söner.

Men man får väl glädjas åt att andra svenskar inte heller kan tjäna pengar på krypto och gratulera de personer i Venezuela som trejdar…

Jagar de amerikanska myndigheterna de som tredjar på Uniswap eller Sushi? Inte än, men ECB och Christine Lagarde var redan krypto-entusiasternas fiende nummer ett långt innan hon baktalade Bitcoin. Det finns tusentals krypto-valutor och det är i praktiken omöjligt att kontrollera dem. De starka privatmynten som Monero är i praktiken helt osynliga. Du kan köpa och sälja hur mycket du vill och om ingen har dina koder kan ingen heller spåra transaktionerna. Det finns långt bättre privatmynt än Monero. Monero är bara det första i raden som låter dig vara 100% anonym från Lagarde och det är helt klart att kampen mot privatmynten är något som ECB kommer att förlora. Det finns inte ett kryphål i regleringarna. Det finns 100-tals. Det är bara att gilla läget istället för att försöka ha totalitär kontroll.

Någonstans måste man lita på sin egen befolkning. Stora delar av befolkningen kommer alltid att jobba och betala skatt, och de som lyckas ”fly” eller ”undkomma” jobba och skatta-fällan kommer också alltid att finnas. Låt gå för det och sluta jaga dem! Vi talar om långtidsarbetslösa, kroniskt trötta, ”förtidspensionärer”, kungligheter, idrottsstjärnor och några få krypto-miljonärer. Vad spelar det för roll om några tusen människor kommer undan? ECB och statsmakten borde nöja sig med en marknadsandel på 80-90%. Du kan aldrig lyckas med att beskatta 100% av befolkningen.

Blir världen bättre om vi styrs av en diktatur av centralbanker?

Med det sätt är Lagarde förmodligen inte sämre än sina föregångare Trichet, Draghi och Duisenberg, snarare tvärtom. Det är ju ECB:s natur att vilja kontrollera allt. De kan inte hjälp att euron sjunker i värde jämfört med kryptovalutorna. Ser du världen utifrån krypto pågår just nu en hyperinflation av euro och usd. De sjunker i värde jämfört med kryptovalutorna eftersom de är underlägsna valutor som styrs av en hierarki vars legimititet utgår från ett våldsmonopol.

Det som håller euron vid liv är i första hand Europas armé – d.v.s. hotet om våld.

Tack Elon Musk för att du visat det…

Vill du stöda världsfreden gör det som Buddha, Jesus, Muhammed och Lenin skulle ha gjort: Ladda ned Brave Browser på brave.com.

Vi behöver inte eurons våldsmonopol – vi behöver inte våld över huvud taget utan ekonomisk tillväxt.

Om du har svårt att svälja din medicin låt den smälta under tungan, Brave är den sublinguala webbläsaren som gör dig till krypto-entusiast utan att du behöver svälja alla jobbig byråkrati. Fungerar även bra mot Skatteverkets stressutlösta tinnitus…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: