Så stormades Capitolium och Försäkringskassan…

Stormningen av Capitolium har fångat mångas uppmärksamhet, kanske för mångas uppmärksamhet. Att fem personer dog så nära maktens korridorer i USA bådar inte väl. Arnold S jämför händelsen med kristallnatten.

Det narrativ som de få medier jag hörsammat tecknar om händelserna har en liten dos av folkförakt och det vore illavarslande om Trump-föraktet byttes i folkförakt.

Jag ser paralleller med det som händer i vårt eget land: nedmonteringen av välfärdssystemet och det gryende folkföraktet. Men det är ingen särskild tydlig koppling. Att den nyliberala trenden inneburit att arbetsförmedlingen och försäkringskassan marginaliserats och tryggheten luckrats upp har förmodligen mer att göra med stora företag, big tech och nyliberalism. Samma företag inom big tech har även sitt ansvar för vad mobben gjorde på uppmaning av Donald Trump. Det finns flera faktorer, men förutom Trump själv pekas nu Facebook och Twitter ut som delansvariga till händelsen.

Carl Bildt anklagar Donald Trump för uppvigling. Ett antal personer i mobben skrek att de skulle hänga vice president Mike Pence. Det slutade med fyra döda, men hur många dör när Försäkringskassan ger dem mobben?

Varje år tar minst 1.000 personer livet av sig själv i Sverige. 2018 var siffran 1259 personer. 1259 självmord, som vi kallar suicid.

Varje år begås över 30.000 ”fostermord” i Sverige. 2019 var siffran 36.000 ”fostermord”. Fast vi kallar det inte fostermord utan aborter.

Man kan ha olika åsikter om självmord och fostermord och att kalla det så väcker säkert lika mycket rysningar som att säga att 4 personer blev mördade till resultatet av uppvigling. Kanske man spetsar till det, men vad jag vill komma till är att när Försäkringskassan förstör en sjuk människas liv är det inte lika allvarligt som en stormning av Capitolium. Det är värre. Huruvida 36.000 aborter och 1259 självmord är ännu värre, ja det få klokare själar än du och jag avgöra…

Jag är relativ optimist inför utvecklingen i Sverige. Biden är mer liberal än den hårdkokte Trump och det borde innebära andra vindar även i Sverige. Försäkringskassan blir allt mer på tapeten och vi har sociala medier som kan användas även för goda syften: som att ventilera problemen med sjukskrivningarna hos Försäkringskassan. Det hjälper inte de foster som aborteras eller de personer som redan tagit sina liv, men det kanske ger ett större hopp om ett samhälle där vi har råd att föda barn och ta hand om våra deprimerade.

Att TV4 ett privat tv-bolag på ett sympatiskt sätt skildrat problemen med Försäkringskassan ser jag som ett tecken i tiden.

Tyvärr vågar nog inte så många medge att det råder bunkermentalitet på Försäkringskassan och att det som gäller numera är att komma fram till så många avslag som möjligt. När en ny generation kommer in lär lojaliteten med den äldre befolkningen minska. Empatin med de som behöver försäkringskassan för att trygga sina liv har successivt avskaffats av New Public Management. Man kan säga att myndigheten Försäkringskassan och dess administration lärt sig att friskriva sig från allt ansvar och i den meningen påminner alltså om Donald Trump och hans administration. Men förmodligen är det Försäkringskassan håller på med mer extremt än stormningen av Capitolium då den enbart ledde till 4 dödsfall.

När det gäller klimatet är jag en olyckskorp och lär fortsätta kraxa om hotet mot ”svenska besittningar” i Marbella.

Varken 36.000 eller ens 1249 svenskar lär dö i Marbella, men långt fler än 4 stycken det kan jag försäkra. En av Dolph Lundgrens vänner blev avrättad med ett slag mot halsen i Spanien. Om Malaria tar sig in i Spanien kan vi iskallt räkna med tresiffriga dödssiffror dock inte just i den svenska populationen.

Med tanke på SD-trenden här hemma finns samma trend säkert i Spanien och oavsett om Sverige stänger dörren för invandrare (tänk SD, Kd och M) vad är det som säger att inte Spanien gör samma sak mot svenskar? Varför ska svenskar ha rätten till lyxen i Marbella samtidigt som vi inte vill ge andra möjligheterna att bosätta sig här? Och hur ska alla ha råd med Tesla bara för att de behöver dragkrok?

Jämförelsen är inte helt rättvis, men journalisten Mark Lynas gjorde ett gediget arbete när han sammanställde rönen från klimatforskningen. David Wallace-Wells publicerade ”uppföljaren” till 6 degrees 19 februari 2019. Det är ord och inga visor om klimatets framtid. Det låter inte alls bra med döda korallrev, smälta polarisar, dödliga värmeböljor, torka med tillhörande svält, oväder, insekter, skadedjur och tsunamis. Speciellt inte eftersom varken Wallace-Wells eller Lynas tycks vara medvetna om vilken katastrof som drabbar världen när fosforn tar slut. Eller diskuterar varifrån elektriciteten som ska *LADDA* elbilarna kommer ifrån. Fosforn lär ta slut just när vi behöver den som bäst och kriget i Västra Sahara lär sprida sig uppåt i form av terror, först mot Marocko – och sedan Spanien.

Miljöhotet är rimligen ett långt värre hot än en pöbel i Capitolium. Miljöförstöring kan döda långt fler människor. Men pöbeln är skapad av New Public Management och bristande medvetenhet – precis som överkonsumtion av kött och fossila bränslen. Kanske har vi råd med både miljövänlig energi, flyktingar och frisknärvaro om vi organiserar samhället på rätt sätt och använder oss av ny teknologi? Men då kanske vi behöver sluta fokusera så mycket på kändisar, idrott, åsikter, tyckanden och låtanden. I en kultur där man hissar och dissar och har svårt att ta in mer än en fråga skapar orgier i schlager och idrott bara mer förvirring om vilka som är samtidens vitkigaste frågor. Oljudet från sociala medier och ”memes” och ”dravel” på Facebook, TikTok och andra sociala plattformar gör inte saken värre.

Stormingen av Capitolium och Försäkringskassan inträffade medan vi tittar på kattvideor, diskuterar om rätt låt vann, söker likes såsom opium och skyller allt antingen på högerextremister och eller invandrare. I ett sånt läge anser jag *inte* att lösningen är att fly till Marbella.

Marbellas läge är kusligt nära Gibraltar och gapet mellan Afrika och Europa är som minst just där. Om flyktingar ska välla in över Europa från någon strategisk punkt är det väl där. Att de sedan drar vidare till lyxen i bland annat ”svenska” Marbella är inte speciellt långsökt. Att Marocko blir indraget i kriget om fosforn i Västra Sahara ser på kartan också nära ut, men Afrika är stort liksom avstånden. Någon överhängande fara att Spanien skulle bli indraget i ett fosforkrig finns såklart inte, men krig föder även terrorism.

Syrien ligger en bra bit ifrån Sverige, men den syrianska maffian har ställt till mycket elände i Sverige. Google tipsar om att den syrianska maffian finns i Märsta och Södertälje. Var än den marockanska maffian etablerar sig har jag inga bra vibbar alls om södra Spanien och det inkluderar Granada och Murcia. Solceller fungerar fantastiskt fint i Spanien och det finns anledning även till hopp, men jag är skeptisk till Spaniens förutsättningar på längre sikt.

Nyligen sände SVT ett reportage om risken för att Gran Canaria förvandlas till en öken.

Vad jag vill komma till är att överklassområden i känsliga områden inte är några säkra platser att vistas på när en mobb av klimatflyktingar väller in från Marockos nordkust. Avståndet mellan Marocko och Spanien är inte större än att desperata människor är beredda att övervinna det även med mindre båtar. Det går även att bygga om tankers för massfrakt av människor. Människor som till viss del kan vara beväpnade och ställa till stor skada i Spanien, Italien och Balkan.

Jag har personligen blivit erbjuden jobb nere i Spanien och känner även folk som hoppat på anställningar som telefonförsäljare där nere. Allt låter hur bra som helst, men säljare får betalt för att försköna sanningen och lögner och överdrifter bland säljare finns det många vittnen om. Scamartister utnyttjar kändisar och bitcointrenden för att tömma ditt bankkonto. De missbrukar öppet såväl svenska kändisar som Elon Musk.

De mejlar dig och erbjuder dig att köpa Bitcoin med en ny sensationell algoritm. Men algoritmen är att lura dig att ge bort dina pengar till dem. Några bitcoin får du inte från dem.

Lika lite som de pensionärer som lämnar ut sitt Bank-Id får något Covid-19 Vaccin, även om den som ringer uppger sig för att vara socialchef, enhetschef eller legitimerad läkare.

Förhoppningsvis går det bra för de svenskar som bosätter sig i Marbella. Och om någon enskild skulle drabbas betyder det inte heller att alla som bosätter sig där kommer att drabbas. Det låter troligare att alla som söker sjukersättning eller sjukpenning får avslag.

Det försäkringskassans personal borde tänka på är: Om alla ändå ska få avslag, varför behövs ens försäkringskassan och dess personal? Det är bara att titta på vad som hände med de som ”lydde” Trump och stormade Capitolium. Att blint lyda en makthavare som saknar empati med människor är ofta ingen god idé.

Debatten borde även handla om var pengarna finns, hur pengarna skapas och kostnaderna med våra sjukförsäkringar borde ställas i relation till våra företags vinster, vår BNP och vår statsbudget.

Kanske kan vi räkna med förbättringar i elfte timmen, men den gamla klyschan att ”det måste bli sämre innan det blir bättre” är lika aktuell som att solen alltid går upp och ned varje dag… Det tar helt enkelt lite tid för folk att få upp ögonen för vad som händer när de är neddrogade i underhållning av alla slag – digital eller inte.

Sedan hoppas jag ingen tar illa upp för att jag pekar ut idrott och schlager. Det finns ingenting som är fel i sig. Betting, gaming, video, casinospel – all underhållning i måtta är bara fel när den överdrivs. Det är först när underhållning (analog eller digital) överkonsumeras som det blir till ett gift. Underhållning bör inte vara en drog för att blunda för sociala orättvisor eller ett sätt att montera ned tryggheten och demokratin.

Må gott och lev väl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: