Varning för Marbella

Södra medelhavet kommer inte att klara av klimatförändringarna om man får tro ledande klimatforskare. Förutom oväder, malaria, torka och extrema värmeböljor kommer antalet klimatflyktingar och klimatterrorister hota södra Spanien de närmaste 50 åren.

Det rika Marbella löper stor risk att slås ut helt och hållet.

På kort sikt 5-10 år kan en investering i ett hus i Marbella (som är populärt hos svenskar) vara lönsamt. Priserna kommer då åtminstone dubblas i värde. På längre sikt kan en bosättning i Marbella vara förenad med klimatdöden.

Men om det bryter ut ett klimatkrig i medelhavet kommer det att slå hårt mot Sevilla, ”Cadiz” och ”Malaga”.

Får man tro de mer dystopiska visionerna från bl.a. Mark Lynas och andra domedagsprofeter från Nasa och Extinction Rebellion kan södra Spanien räkna med ett miljökrig som riskerar att skada eller i värsta fall döda 100.000-tals människor.

I ett sådant läge kommer de lyxiga husen i Marbella bli boenden för klimatflyktingar och det privata ägandet kommer att utraderas på många håll av force majeure.

Förhoppningsvis har jag fel, men jag mår uppriktigt sagt illa och gråter inombords när jag hör hur människor riskerar sina liv och förstör det för sina efterkommande genom att investera i södra Spanien.

Om det finns något område där vi kan räkna med ödeläggelse är det strändstäder som ”Cadiz”, San Fernando, Estepona, Algeciras, Malaga, Fuengirola och ”svensk-stället” Marbella.

Tyvärr går det inte att förbjuda svenskar från att flytta dit.

Så om Marbella är helt eller delvis förstört och skövlat om 50 år och du förlorat din lägenhet där, ja då kanske du ångrade att du inte gick till biblioteket och lästa några av de böcker om klimatförändringar som varnar för att stora delar av Medelhavsområdet kommer att ödeläggas.

Du behöver inte läsa så många ”gröna böcker” för att dra slutsatsen att ”Sahara” kommer att ta över södra Europa. Stora delar av medelhavsområdet kommer att falla under imamer, salafister och andra radikaler.

Å andra sidan är det inte säkert att domedagsprofeterna har rätt – alternativa energier, elbilar från Tesla och solceller tar världen med storm. Så i bästa fall klarar sig de som bosätter sig i Marbella helskinnade.

Men jag sover bättre om natten om ”jag tar ut förlusten i förskott” och räknar de svenskar som bosätter sig där som ”förlorade själar”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: